08

Jan

Cherhanaua Ancora – locul unei veri eterne, în Bucureşti

Când auzi de cherhana, te gândeşti la peşte şi fructe de mare proaspete şi la o întindere imensă de apă, de unde sunt pescuite zilnic bunătăţile preparate simplu, la plită, la grătar, la cuptor sau prăjite, cu mujdei şi mămăligă.

Dar cum iarna nu-i ca vara, când e frig nu te poţi duce până la Marea Neagră să mănânci un peşte proaspăt. Însă, poţi veni la Cherhanaua Ancora, unde e mereu vară, iar echipa de fete şi băieţi veseli vă aşteaptă cu bunătăţi şi bunătate.

De cum treci pragul frumoasei case de pe malul Lacului Herăstrău, din dreptul Debarcaderului, te simţi ca într-o tavernă grecească, la fel de mult cum te simţi ca la o cherhana de pe malul Mării Negre, iar peştii şi fructele de mare autohtone fac concurenţă serioasă fraţilor şi surorilor din alte mări şi oceane.

La bucătărie, chef Florin Ivan este la butoane de patru ani şi jumătate, de când există Cherhanaua Ancora, un pasionat de reţetele marinăreşti face clienţii să revină. Sunt mulţi care ne vizitează constant pentru borşul lui de peşte sau pentru calcanul proaspăt la cuptor.

Lui chef Florin îi place să vină mereu cu ceva nou, să reinventeze preparate vechi de secole din satele de lângă ape. Ultima reţetă, în acest sens, este o ciorbă care se mănâncă într-un singur loc din România, la Sf. Gheorghe, în Delta Dunării, numită storceag. Chef a luat rețeta lui Radu Anton Roman, un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, și a respectat-o întocmai: cu sturion, acrită cu oţet, dreasă cu smântână, a presărat la final mărar şi a lăsat la aprecierea clientului să pună usturoi şi ardei iute după pofta inimii.

Meniul de la Cherhanaua Ancora e foarte variat, cu peşti de mare şi Dunăre, sau peşti de ocean, cu fructe de mare de la noi, sau de la alţii, preparate à la carte. Sunt o sumedenie de gustări reci de cherhana sau de masă mediteraneeană, de la icrele de ştiucă natur sau cu ulei de sâmburi de struguri, la zacuscă de casă cu sturion, sau la tartar de somon sălbatic cu avocado. Nici dintre gustările calde nu e uşor să alegi. Avem hamsii prăjite cu gustul inconfundabil de cherhana pe plajă, chiftele de peşte la plită, frigărui de rapene sau rapane la tigaie, midii în cochilie cu sos de vin alb, la tigaie cu ardei iute şi usturoi sau midii pane. Platoul Marea Neagră este pentru cel puţin două persoane înfometate, are de toate, de la hamsii, guvizi sau stavrid, midii pane, rapene şi chiftele de peşte. Rapanele şi midiile se împrietenesc de minune şi într-o ciorbă iute, ca alternativă la borşul tradiţional pescăresc sau la cel de sturion.

Şi am ajuns la peştii noştri proaspeţi: calcan, sturion, chefal, crap, somn, şalău, pe care îi puteţi savura în saramură (crapul şi somnul), la plită, la grătar, la cuptor sau prăjiţi cu mujdei şi mămăligă, sau cu legume la grătar, cartofi la cuptor, piure.

Pentru cei care vor să simtă Grecia mai aproape, avem un meniu din care nu le va fi uşor să aleagă: supă de fructe de mare şi peşte, despre care mulţi zic că e mult mai bună decât la alţii, somon sălbatic cu piure de mazăre – exemplu de farfurie pe care o mănânci mai întâi cu ochii, ton în crustă de susan cu sparanghel – ”un rege al gusturilor”, file de doradă la plită cu orez cu susan negru – peştele preparat simplu şi însoţit de orezul cu susan negru pentru un rafinament aparte, dover sole, lup de Chile, lup de piatră, lup de mare. La fel şi fructele de mare – de la caracatiţă, la calamari, la creveţi Black Tiger, la sepie – sunt extrem de apreciate de clienţii noştri. 

Și marii iubitori ai bucătăriei italiene își găsesc un loc la masa noastră. Avem paste făcute în casă sau risotto combinate cu fructe de mare, sau simple spaghetti cu ardei iute, usturoi și-o ploaie de parmezan, de-ți vine să mai ceri o porție de fiecare dată.

Dacă nu vă dați în vânt după pește, avem și rață, curcan, vită, porc, foarte bine preparate. Dar noi o să vă povestim mereu de peștii noștri proaspeți, exemplar gătiți.

Și pentru desert avem clienți care revin, mai ales copii: pe lângă tortul casei și înghețată artizanală, găsiți la noi și cheescake – poate cel mai bun cheescake din București, mousse de ciocolată albă cu fructul pasiunii și zmeură, tiramisu, tartă cu fructe de sezon, chocolate fondant cu înghețată, toate făcute cu ingrediente de cea mai bună calitate, frișcă naturală, fără niciun adaos necurat.

Acestea fiind zise, Cherhanaua Ancora din Herăstrău are ușile deschise pentru voi. Vă așteptăm întotdeauna cu mult drag, bunătate și bunătăți!

By admin3|Povestile Ancorei|0 comment

Comments are closed.

Contact

Telefon: 0721 33 55 55 0724 33 22 33 contact@ancora-cherhana.ro Şos. Nordului 7-9, Bucureşti (lânga Debarcader) Deschis Luni-Duminică intre 12-24