× Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti Politica de cookies.

25

Mar

Dezlegare la pește, de Blagoveștenie, cu SCRUMBIE ÎN PERGAMENT

Dacă până  la 25 martie, când este BUNA VESTIRE (numită în popor Blagoveştenie), natura nu a dat prea multe semne că s-a trezit la viaţă, de acum înainte primăvara se instalează cu adevărat. Nu numai că se dezleagă limba tuturor păsărilor şi începe cucul a-şi striga numele, dar prind a se întoarce păsările călătoare regăsindu-şi vechile cuiburi.

Ce obiceiuri se păstrează până-n ziua de azi, de Blagoveștenie? La sate, oamenii pot ieşi pe câmp pentru a ara, dar se feresc să semene, pentru a nu le mânca recoltele păsările cerului. Cei care au livezi merg să cerceteze pomii, stabilind care sunt cei leneşi care trebuie ameninţaţi cu securea pentru că nu dau rod. Prisăcarii dau drumul albinelor, făcându-le să treacă printr-o potcoavă, astfel încât să împrumute din rezistenţa şi puterea metalului. În schimb, sunt aruncate toate ouăle găsite în cuibar, considerându-se că din ele ar ieşi dihănii şi nu pui obişnuiţi.

Demult tare se îndeplinea un ritual ce punea în evidenţă legătura dintre lumea de jos şi cea de sus, a înge­rilor. „Se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare, o cofă cu apă ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă.  Pâinea şi sarea sunt date apoi de pomană.” (S.F. Marian – „Sărbătorile la români”) În calendarul ortodox, la Buna Vestire se mănâncă întotdeauna peşte, aşa că fiecare se învredniceşte să gătească preparate „marine”.

Ei, și-aici voiam să vă aduc: la DEZLEGAREA LA PEȘTE! Căci „cherhana” numindu-ne noi, cu belșug de pește vă așteptăm! Meniul zilei de azi (ca și-al tuturor zilelor din an) abundă-n preparate care mai de care. Însă regina felurilor de mâncare, în ziua de Blagoveștenie, rămâne SCRUMBIA DE DUNĂRE, pregătită ÎN PERGAMENT, la cuptor!

By admin2|Evenimente, Povestile Ancorei|0 comment

Comments are closed.

Contact

Telefon: 0721 33 55 55 0724 33 22 33 contact@ancora-cherhana.ro Şos. Nordului 7-9, Bucureşti (lânga Debarcader) Deschis Luni-Duminică intre 12-24