Ciorbă iute de midii și rapane

O rețetă care pune în valoare midiile și rapanele de Marea Neagră, suficient de iute, la prima înghițitură, încât să o simți nu doar pe limbă, ci și în nări și în ochi, ciorba asta de la Pontul Euxin îți aduce apoi caldură și-o stare de bine. Ciorba picantă de midii și rapane (pe care, zic unii, o puteți mânca și-n zile de post, că vietățile marine fără sânge cică ar fi permise, după vechile canoane – până și călugării din Muntele Sfânt) are, altminteri, destule legume, verdețuri și ierburi aromate care să vă ducă cu gândul la o grădină de zarzavaturi la malul unei mări dezmorțite sub soare.
Rapane, midii în cochilie, ardei iute, usturoi, ceapă, leuștean, pătrunjel ulei măsline, piper, vin alb, cimbru, ardei gras, ardei capia…

(400 g)