Creștinii îl sărbătoresc astăzi, 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc. El mai este numit “Cel dintâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat.
Peste 660.000 de români care poartă numele Sfântului Andrei, ocrotitorul României, îşi sărbătoresc, astăzi, onomastica.
Cherhanaua ANCORA le urează „La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele Andrei sau Andreea!
Și nu uitați că azi este… dezlegare la pește!
Dar știți ce alte tradiții sunt legate de această zi de la granița dintre toamnă și iarnă?
De Sfântul Andrei se fac prevestiri meteo: dacă este senin şi lună plină, iarna va fi cu moină. Dacă noaptea este întunecată, vom avea parte de o iarnă grea. Dac se pune o crenguţă de măr în apă acum şi până la Sf. Vasile daca infloreste, va fi un an nou roditor.
La ferestre și la ușă se așază cununi de usturoi, să se alunge strigoii…
Fetele de măritat îşi află ursitul în această noapte dacă respecta un anumit ritual. Fetele îşi puneau sub pernă a unui fir de busuioc sfinţit, şi îşi visează «ursitul».
De Sfântul Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde o ceapă. Cepele care s-au stricat, semnifică luni ploioase cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile pentru recoltă. La fel se face şi cu grâul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate.
În noaptea de Sfantul Andrei se pune grâu, într-un strat subţire, pe o farfurioară pentru fiecare membru al familiei. Fiecare membru va fi responsabil de bunăstarea lui. În funcţie de cum a crescut grâul aşa va fi şi următorul an pentru respectivul membru de familie.