N-o să vă vină să credeți! Am pescuit, într-o după-amiază, la Limenaria, în port, unde trag vapoarele și e apa mai adâncă, o caracatiță de trei kilograme! S-a prins îndată ce am aruncat colțul de pâine înfășurat în cârlige mici… Niște undițari de treabă m-au ajutat, pe urmă, să crestez octopodul și l-au izbit de mai multe ori, ca să se scurgă repede lichidul amar și negru care, în farfurie, schimbă gustul cărnii. Cum nu mâncasem niciodată o caracatiță prinsă chiar de mine, următorul gând a fost unde să o prepar. Asa l-am intalnit pe Yannis, bucătarul cel mai cunoscut din toata insula Thassos.
Am riscat sa ma duc la el pe la patru dupa-amiaza, cand restaurantele, ca si magazinele insulei, sunt inchise, dar totusi, am avut noroc: Yannis ma astepta. “Vreti sa fie la grata sau fiarta in sos de vin?”, ma intreba cu o eleganta fireasca. Am ales varianta a doua, luandu-mi un ragaz de cateva ore, pana cand carnea se va fi fezandat, dupa reteta bucatariei thassiote. Timpul s-a scurs insa cu folos, pentru ca Yannis mi-a povestit o multime de lucruri despre gastronomia insulei.
“Aici, noi folosim numai ingrediente locale, in stare proaspata. Ne ferim de conserve si de orice tratament chimic al produselor, fie ca este vorba despre carne, legume, fructe sau vinuri. In ultimii ani, turistii romani care ajung la noi au inceput sa aprecieze si ei puritatea mancarurilor noastre. Cel mai mult le place pestele. Pe urma, calmarii, caracatitele… produse marine, usoare pentru stomac. Chiar ma gandeam sa va-ntreb, daca la voi, acolo, in Romania, sunt atatia oameni care sufera de stomac, de ce nu vin in Thassos, ca sa-i lecuim cu darurile Marii Egee?”… Si, in vreme ce stam la taifas, pe masa asezata pe strada, langa platani, apar, pe rand, un choriatiki (salata taraneasca, zisa si “greceasca”), o cafea insotita de nelipsitul pahar cu apa si, la urma de tot, “pour la bonne bouche”, chiar inainte de a fi gata minunea de caracatita – degetarul de tsipouro, distilat, cu un an in urma, undeva, pe langa Kastro…
… De ce vă povestesc istoria asta dintr-o vară de demult? Pentru că mi s-a făcut un dooor de-o caracatiță bine preparată! Dar știu unde s-o găsesc chiar aici, în București!
La Cherhanaua Ancora, Chef Florin e maestrul absolut al cuhniilor. Rețetele lui cu/din fructe de mare pot rivaliza oricând cu ale lui Yannis, thasiotul. Le savurez! Mă las răvășit de textura și gustul lor și de imaginația fprp de sfârșit a bucătarului. Din când în când mă-ncearcă doar regretul că Lacul Herăstrău nu-i Marea Egee și că, de pe pontonul Garofița, n-am cum să pescuiesc o caracatiță, ca în vara aceea, la Limenaria.
Pofta și dorul mi le voi împlini azi la Cherhanaua Ancora, unde e-n toi Sărbătoarea Fructelor de Mare!