Viața midiilor e pasională – ne spun realizatorii filmului documentar „L’amour des moules”. Dar parcă nimic nu poate sta alături de pasiunea mea pentru o farfurie de midii în cochilie cu sos de vin alb!
Un film despre… viața amoroasă a midiilor cucerea fără drept de apel publicul secțiunii de film culinar „Kulinarische Kino”, la Berlinala din 2013. Producția făcuse furori, în același an, și la Varșovia, la festivaluld e film documentar, fusese nominalizată și chiar premiată la alte competiții de gen, motiv suficient să mă întreb despre ce e vorba?
„L’amour de moules” (titlul original) sau „Mussels in Love” (titlul cu care a colindat și cucerit lumea), este un documentar de lung metraj despre midiile din apele Noii Zeelande. Ar fi putut fi, ca atâtea altele, un plicticos instrument de propagandă științifică, dacă n-ar fi avut în spate o echipă de pasionați – îndrăgostiți și de film și de mâncare. Viața midiilor australe e prezentată, deci, cu umor, cu fascinante prim-planuri – care te trimit cu gândul la maeștrii artei abstracte -, totul pe un fond muzical jucăuș. Un scenariu săltăreț le urmărește întregul ciclu de viață: cum apar, cum cresc strânse unele-ntr-altele, cum se hrănesc deschizându-și valvele ritmic, cum mor, smulse din locul lor de furtună și lepădate pe nisip…
Un biolog, Annelies, le explică apoi elevilor cum e, la o adică, viața sexuală a midiilor și cum rămân ele, trădătoarele, „însărcinate” cu un fir de nisip, pentru a „naște” o perlă. După aceea, un bucătar de top ne istorisește cum, după o lungă relație de ură și dragoste cu homarii și cu langustele, a fost atras pentru totdeauna de midii, cărora le-a dedicat experiența și devotamentul lui.
În fine, undeva e loc și de o poveste. O legendă neo-zeelandeză despre prințesa-midie și visul ei de iubire.
Admit că e pasională istoria aceasta premiată și că merită să te îndrăgostești de ele. De midiile din farfurie. Pescuite din Marea Neagră. Iar argumentul meu decisiv stă chiar în vârful furculiței.
La Cherhanaua Ancora, nimic nu poate egala, în gust și savoare, o porție de midii în cochilie cu sos de vin alb. Poate, doar, o a doua porție delicioasă!