Meniu pentru îndrăgostiți, de Valentine’s Day

Pe 14 februarie, la Cherhanaua Ancora dragostea este lait-motivul zilei. Meniul pentru îndrăgostiți, de Valentine’s Day pornește de la… virtuțile afrodiziace ale fructelor de mare – nu vor lipsi scoicile Saint Jacques, creveții, calamarii, caracatița ori sepia. Nici peștii-regi ai mărilor lumii – lupul de Chile și tonul. Nici condimentele anume alese ca să adauge…

Read more

De Ignat, cu peștele-n afumătoare…

Dacă-i decembrie și s-apropie capătul anului, două-ntâmplări – cu accente gurmande – nu vor lipsi din calendar: Ignatul și Crăciunul. Cu toate bucatele lor de poveste. Dar… godăceii greu își află drum spre Cherhana, că doar acolo locul e-al peștelui (și numai al lui). De-aceea, la Ancora, Sărbătorile Iernii au inflexiuni marine. Și deltaice. Și…

Read more

De la știucă umplută la malasolcă…

Max Gourmet Prima săptămână a lui Brumar stă sub semnul… știucii. Al „știucii umplute”, îndeosebi, căci ea este vedeta de necontestat a Sărbătorilor Ancorei. După crap și caras (veri de-al doilea într-ale vietăților acvatice), este timpul acestui pește de legendă, încuscrit cu „știma apelor”, ca să ne tulbure papilele gustative și să ne dea peste…

Read more

Legenda Crapului și a Cărășoaicei

„Pescarii Deltei și ai Dunării nu se mulțumesc să boteze peștii după soi, ci și după mărime”, îmi zicea cândva prietenul meu cel dedulcit la bucate deltatice, Radu Anton Roman. „Crapul se numește mai întâi ciortănică, până la două-trei sute de grame, apoi ciortan (pân-n chil!), după aceea crăpcean. Abia când trece de două chile,…

Read more

Supa de pește a lui Okeanos

Max Gourmet Ridicasem ancora, pregătit să străbat mările, precum Odiseu, în căutarea nu a liniștii din Ithaca – deși e și asta o țintă, când îți bate în pânză vântul vacanței -, ci a celei mai bune supe de pește de pe întinsul ținutului lui Okeanos. Încercam să-mi imaginez ce-ar mânca, la prânzul de duminică,…

Read more

O carafă de floare frizantă…

Max Gourmet Greu s-a mai dezmorțit și primăvara asta! De parcă soarele se înrudește cu-o familie de raci, dintr-aceia de prins în sac în lunile fără „rrrrr” și de-adus la masă, cu scordolea. Când făcea timpul cel bun un pas înainte, când se-ntorcea pe urmele-i, blestemând mânios!… Dar uite că natura – prin asta-nțeleg ierburi,…

Read more