Un calcan și o “turbotieră”

În bucătăria micului “studio” închiriat preț de-o vacanță, la Nisa, stau de povești (culinare, cum altfel?) cu Annie Papa, gazda mea, pe sfert grecoaică, pe trei-sferturi provensală și pe de-a-ntregul artistă. Annie e ceramistă. În mâinile ei, lutul capătă aripi. Și… aripioare… De pește. Vorbim despre peștii Mediteranei, despre peștii Provenței, când, deodată, se ridică…

Read more

Sturionii!

Un pescar de la gurile Dunării îmi spuse într-o zi: “Noi ne tragem din neamul cel vechi al sturionilor… Va să zică, suntem bătrâni ca apele şi ca pământul”. Era un licăr de mândrie în ochii lui, dar iute i s-a înceţoşat privirea, ca de o durere: “Nu mai sunt morunii de altădată, nici păstrugile……

Read more

O istorie, o ştiucă şi două reţete

La Cherhanaua Ancora, în portul cel nordic al Herăstrăului (na!, că nu pot să renunţ la această localizare prozaică, deşi începutul belaliu de iarnă ne-aduce mai sudice trăiri), am ales să iau o gustare uşoară, pe terasa îmbrăcată-n lumină şi amintiri. Vreau puţin… O ciorbiţă de peşte, ca-n verile Popasului Pescarilor de la Olimp; câteva…

Read more

Tonul face… muzica mărilor

La Trapani, oraşul-seceră, avântat între două mări, tonnarele se umplu de carne roşie, iar efluviile preparatelor se răspândesc rapid în întreaga provincie şi pe toate mesele vei întâlni cel puţin un fel de mâncare pregătit din carne, din ficat, din inimă, icre sau lapţi de ton. Icrele – lăsate în învelişul lor, uscate şi sărate…

Read more

Trei legende şi-un zargan

Dacǎ nu mi-aş lua în serios rolul de cronicar al orelor de masǎ (rǎgazuri de potolire a poftelor gurmet-gurmande cu fel de fel de bucate), m-aş face… povestaş. Sǎ-nşir mǎrgǎritare şi legende pe firul subţire al serilor luminate – fosforescent – doar de oasele verzui ale unui zargan. (Asta-nsemnând cǎ, da, înainte de poveste, tot…

Read more

Nǎvodul cu peştii cei mici

Cât încǎ nu au început sǎ batǎ vântoasele iernii peste Mediterana, sǎ ne mai aventurǎm o datǎ în mǎrile Sudului, lǎsându-i în seama Zeului Thor pe vikingi. Ne-aşteaptǎ urmaşii lui Odiseu, rǎspândiţi pe toate insulele Eladei… Pornim, ca de obicei, de la debarcaderul din Herǎstrǎu, de la Cherhanaua Ancora, aşezând în loc de velǎ pielea…

Read more