Trecem pragul dintr-un anotimp în altul, bucurându-ne de dezlegările la pește ale fiecărui sfârșit de săptămână. De ziua cea curată a Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor. De ziua cea sfântă a reîntregirii României. Și de ceasurile pline de candoare ce premerg celebrarea Sfântului NIcolae. Începând din 29 noiembrie și până pe 5 decembrie, la Cherhanaua Ancora este SĂRBĂTOAREA CALCANULUI.
Dacă francezii i-au descoperit savoarea cu un veac – chiar două! – în urmă. Pe la noi, calcanul a rămas, pentru mult timp, peștele celor săraci. Prin anii 60-70 ai secolului trecut, verile studenților săraci începeau, la mare, cu ajutorul dat pescarilor întorși cu pradă din larg. Descărcau peștele și-l cărau, icnind sub greutatea lui, și primeau, drept plată, câte ceva pentru masa din ziua aceea. Calcanul nu prea avea căutare printre gospodine, așa că, adesea, ajungea-n tigaia acestui tineret sudios și boem, mulțumit că, pentru două ceasuri de muncă grea, și-a asigurat o zi de leneveală, la soare.
Astăzi, și pe la noi, ca și la alții, calcanul și-a aflat locul lui meritat în meniu…!
Ce-o să mâncați, la Sărbătoarea noastră de la Cherhana?
Calcan gătit la plită.
Calcan tăvălit prin mălai și prăjit în baie de ulei.
Calcan la cuptor, cu legume și sos de vin.
Și, fiindcă tot veni vorba de vin, iată care vor fi licorile pe care le puteți degusta – oferite de Crama ATELIER:
Charme de la Mer – Rose (Traminer)
Leat 6500 The Origin – Chardonnay
E timp de intrat în poveste și de încercat bucate și vinuri!